piątek, 10 lutego 2017

Tarta z cukinią i serem pleśniowym

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie:

1 duża cukinia
3 jajka
50 g sera pleśniowego
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietany 30%
100 g żółtego sera
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz

Przygotowanie:

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy sól, jajko oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na sitku by puściła nadmiar soku.

Mleko mieszamy ze śmietaną i jajkami, wsypujemy przyprawy. Dodajemy żółty ser starty na tarce o dużych oczkach oraz małe kawałki sera pleśniowego, na końcu dodajemy odciśniętą cukinię;  wszystko delikatnie mieszamy.

Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o średnicy ok. 28 cm. Formę do tarty smarujemy masłem.
Ciasto przekładamy do formy, dobrze wylepiając brzegi. Nakłuwamy widelcem i wkładamy na 20 mińut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C.
Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie i piec w 190 stopniach C.






Znalezione na: http://mytastykitchen.weebly.com/strona-g322oacutewna/tarta-z-cukini-i-serem-pleniowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz