Składniki:
300 g świeżej brukselki
200 g mąki pszennej
100 g masła lub margaryny
3 łyżki mleka
kubek śmietany 34%
3 jaja
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Brukselki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru (nie należy przykrywac garnka). ostudzic.
Z mąki, tluszczu, mleka i soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Wykleić ciastem formę (okrągłą) i podpiec w piekarniku 15 minut
Na podpieczoną tartę wyłożyć brukselkę.
Kubek śmietany wymieszać z jajkami, dodac sól i pieprz. Śmietaną zalać brukselkę.
Całość piec w temperaturze 180 stopni aż do zrumienienia wierzchu.
Przepis znaleziony na stronie: http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=84626
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz