sobota, 13 października 2012

Tarta z brukselkami

Składniki:

300 g świeżej brukselki
200 g mąki pszennej
100 g masła lub margaryny
3 łyżki mleka
kubek  śmietany 34%
3 jaja
szczypta soli i pieprzu


Przygotowanie:

Brukselki obrać, umyć  i ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą  cukru (nie należy przykrywac garnka). ostudzic.


Z mąki, tluszczu, mleka i soli zagnieść  ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

Wykleić ciastem formę (okrągłą) i podpiec w piekarniku 15 minut
Na podpieczoną tartę wyłożyć brukselkę.
Kubek śmietany wymieszać z jajkami, dodac sól i pieprz. Śmietaną zalać brukselkę.
Całość piec w temperaturze 180 stopni aż do zrumienienia wierzchu.



Przepis znaleziony na stronie: http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=84626

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz