wtorek, 27 grudnia 2016

Zupa krem z selera z czosnkowymi grzankami

Składniki:

Zupa:
1 por
3 łyżki oliwy z oliwek
600 g selera
4 ziemniaki
1 jabłko
2 litry bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
1/3 gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Grzanki:
4 kromki czerstwego chleba
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Zupa:
Pora obrać i pokroić w talarki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać por i dusić do miękkości.
Jabłko, seler oraz ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka z porem, wymieszać i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem do miękkości, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać mleko i przyprawy. Wymieszać i zagotować.

Grzanki:
Chleb pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z ziołami, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek; mieszanką pokryć rownomiernie chleb. Prażyć na rozgrzanej, suchej patelni, aż grzanki będą złociste i chrupkie.



Na podstawie: http://www.jadlonobmia.com/przepisy/krem-z-selera/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz