3 garście suszonych grzybów leśnych (niepełna szklanka)
2 średnie marchewki
1 łyżka vegety
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 ml śmietany 34%
2/3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy w garnku 4 litrami wody; odstawiamy na noc. Nastepnego dnia dodajemy vegetę i gotujemy grzyby do miękkości. Dodajemy pokrojoną w półplasterki marchew i dalej gotujemy aż będzie miękka.
Śmietanę dokładnie mieszamy w kubeczku z mąką i kilkoma łyżkami zupy, wlewamy do garnka z zupą, wsypujemy pietruszkę, dodajemy masło i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz