Składniki:
400 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
250 ml mleka
30 g drożdży
100 g masła
100 ml śmietany
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
W letnim mleku rozpuścić cukier, masło i drożdże.
Mąki wymieszać ze sobą i solą. Dolać rozczyn drożdżowy, śmietanę oraz oliwę i zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne.
Podzielić na 10-12 części i formować bułeczki. Układać je na blasze wylożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką.
Jeżeli pieczemy od razu, to bułki zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, jeżeli rano, to wstawiamy blaszkę do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki, odczekać ok. 30 minut aż ciasto odtaje.
Piekarnik nagrzać do 220°C. Przed włożeniem bułki naciąć
ostrym nożem i posmarować mlekiem. .
Piec ok. 15 minut.
Znalezione na: http://durszlak.pl/przepis/buleczki-pszenno-zytnie-rosnace-przez-noc?c=tag&t=buleczki-rosnace-noca
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz