Składniki:
250 g mąki pszennej
130 g zimnego solonego masła
2 żółtka
0,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki wody
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 białko
sól morska (grube kryształki)
Przygotowanie:
Masło pokroić na małe kawałki, wymieszać z mąką, ziołami i solą. Dodać wodę, żółtka i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki.
Z ciasta odrywać mniejsze kawałki, formować rękoma ciasteczka dowolnych kształtów i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde z
nich smarować białkiem i posypywać solą morską.
Piec ok. 30 minut (do lekkiego zarumienienia) w piekarniku rozgrzanym do 165°C z termoobiegiem.
Na podstawie: http://durszlak.pl/przepis/slone-ciasteczka?c=tag&t=slone-przekaski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz