Składniki:
250g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
80g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
szklanka bardzo mocnej herbaty
80g rodzynek
masło i bułka tarta do wysypania formy
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
80g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
szklanka bardzo mocnej herbaty
80g rodzynek
masło i bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy gorącą herbatą.
Ucieramy masło z cukrem dodając po jednym żółtku.
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia i dosypując małymi partiami do masła i jajek miksujemy do połączenia składników.
Dolewamy herbatę i wsypujemy oprószone mąką rodzynki. Mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy, wstawiamy do nagrzanego do 180°C i pieczemy około 60 minut do tzw. "suchego patyczka"; studzimy na kratce.
Ucieramy masło z cukrem dodając po jednym żółtku.
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia i dosypując małymi partiami do masła i jajek miksujemy do połączenia składników.
Dolewamy herbatę i wsypujemy oprószone mąką rodzynki. Mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy, wstawiamy do nagrzanego do 180°C i pieczemy około 60 minut do tzw. "suchego patyczka"; studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz