niedziela, 17 maja 2015

Bułki hamburgerowe


Składniki:

500 g maki pszennej
300 ml mleka
10 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
50 g masła
kilka łyżek mleka i sezamu

Przygotowanie:

Drożdże, cukier i miód rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 15 minut.
Makę wymieszać z sola, rozpuszczonym masłem i rozczynem drożdżowym. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć luźno folia spożywcza i ściereczka, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 1,5 godziny.
W trakcie wyrastania wyjać ciasto, lekko rozciagnać, złożyć rogi do środka pod spód i odstawić do miski.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Z każdej formować duża, lekko splaszczona bulkę i odkładać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy 17 minut.



Przepis znaleziony na: http://twojemoje.blogspot.se/2010/02/buki-hamburgerowe-jak-w-mcdonalds.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz