Składniki:
225 g mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej/polenty
1 łyżeczka sody oczyszczonej
180 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju roślinnego
50 g sera feta
100 g mozzarelli
1 jajko
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy w misce z polentą i sodą dodajemy olej i jogurt, zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej godzinę.
Jajko rozbełtać, wymieszać z pokrojoną w drobną kostkę fetą i mozzarellą startą na tarce o grubych oczkach.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm.
Na środek placka wyłożyć połowę masy jajeczno-serowej. Brzegi placka złożyć do środka, zlepić i delikatnie rozwałkować.
Rozgrzać patelnię delikatnie posmarowaną masłem, zmniejszyć ogień (do numeru 5 na kuchence indukcyjnej) i smażyć 10 minut z każdej strony.
Przepis pochodzi z książki "The Adventurous Vegetarian - around the world in 30 meals" autorstwa Jane Hughes, strona 234 , ISBN 978-1-78026-160-7
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz